Kiedy opowiadamy o wycieczkach do Czech, nawet tych jednodniowych, niemal zawsze pojawia się pytanie o to, gdzie i co zjeść. Nie inaczej było i w przypadku Ołomuńca, o którym opowiadaliśmy już kilka razy. Trudno odpowiedzieć na to pytanie bez wyjaśnienia, że życie restauracyjne, jeśli można tak powiedzieć, w Czechach, różni się znacznie od naszego. I wcale nie mamy na myśli tego, co znajdziemy w karcie.
Czechy. Na obiad w południe
Najważniejszą różnicą pomiędzy naszymi krajami jest fakt, że Czesi jedzą obiad w południe. Godziny 11.30-13.30 to czas, kiedy każdy, kto tylko może, wychodzi na obiad. Restauracje i gospody mają na tę okoliczność specjalne, dzienne menu obiadowe. Zazwyczaj to jedna bym dwie zupy do wyboru i jedno lub dwa drugie dania. Oferta zazwyczaj jest znacząco tańsza niż menu główne, a posiłek dostaniemy niemal od ręki.
Bistro Paulus w Ołomuńcu
Jednym z miejsc, do których warto zajść na obiad będąc w Ołomuńcu jest Bistro Paulus. To bistro Romana Paulusa – jednego z najlepszych czeskich kucharzy, aż pięciokrotnego laureata gwiazdki Michelin. Tu jednak nie odczujemy boleśnie w kieszeni sławy szefa kuchni. W działającym na zasadach przyjętych w bistro lokalu (czyli jak w IKEI – wybieramy co chcemy, dokładamy zupę, danie główne, napoje – i do kasy) stołują się mieszkańcy miasta, urzędnicy, studenci, całe rodziny. Cena za obiad nie powinna przekroczyć 200-250 koron za całość, a dania gotowane pod czujnym okiem szefa Paulusa to naprawdę uczta dla podniebienia. Warto skorzystać – jeśli będziecie mieli trochę szczęścia, obiad poda wam sam Szef.
Jesienią 2023 roku ceny za obiad w menu dziennym wahały się w Czechach od 135 do 175 koron. (Ok 25-31 zł). Za piwo 10%, które Czesi bez problemu kupują do obiadu nawet w godzinach pracy powinniście zapłacić od 35-do max 45 koron (6,50-8 zł).
Chef Roman Paulus
Roman Paulus jest znanym czeskim szefem kuchni, gastronomem, lektorem, autorem książek kucharskich i osobowością medialną. Urodził się 4 kwietnia 1975 roku w Pradze. Paulus jest szczególnie znany z tego, że w 2012 roku jako pierwszy czeski szef kuchni otrzymał gwiazdkę Michelin, którą następnie obronił jeszcze pięciokrotnie w latach 2013–2017.
Paulus rozpoczął swoją profesjonalną karierę w latach 90. XX wieku, pracując w prywatnych restauracjach i pensjonatach w Austrii. Jego pierwsze doświadczenia z wysokiej klasy światową gastronomią zdobył na przełomie wieków, w 1999 roku, pracując w hotelu Savoy w Londynie. W tym samym roku spędził również pół roku na statku wycieczkowym Queen Elizabeth 2. Między 2000 a 2007 rokiem pracował w hotelach sieci Hilton, najpierw w Wiedniu, a później w Pradze.
Obecnie Paulus jest szefem kuchni w hotelu Radisson Blu Alcron, gdzie pod jego kierownictwem restauracja Alcron zdobyła dwukrotnie gwiazdkę Michelin.